piątek, 14 lutego 2014

Muffinki z sercem



Dzisiaj Walentynki - święto wszystkim doskonale znane. I z tej okazji dzisiaj u mnie
(a właściwie u Nas) muffinki bananowe. Wyglądają uroczo i smakują wyśmienicie. Zrobiłam dziś dwie wersje: jedne są z kakaowym sercem na górze, a drugie z czekoladową niespodzianką w środku - Nutellą. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek i spory kawałek ciasta kakaowego. Wykorzystam go do jakiegoś innego deseru, albo M. zje go na sucho. 


Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody 
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao

Składniki mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 duże banany
- 1 jajko
- 6 łyżeczek nutelli

Wykonanie:
Do miski wsypujemy składniki suche z wyjątkiem kakao i mieszamy. W drugiej misce za pomocą miksera łączymy olej, jogurt, jajko i wcześniej rozgniecione banany. Gdy mokre składniki się połączą przelewamy je do suchych i dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy ok. 10 łyżek ciasta i dodajemy do niego łyżeczkę kakao. Krótko miksujemy, przelewamy do foremki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 C przez ok. 20 minut. Z pozostałego ciasta robimy muffinki. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Jeśli robimy muffinki z nutellą to do foremki nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę nutelli i dopełniamy ciastem. Pieczemy w 180 C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu na górze muffinek bez nutteli wykrawamy serce, a w puste miejsce wstawiamy serce wykrojone z kakaowego ciasta.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz